Balıkesir’de hasat başladı: 1080 yıllık anıt ağaçtan tek tek toplandı

Altınova Mahallesi’nde bir çiftliğin bahçesindeki yaklaşık 11 asırlık ağaçtan şenliğe katılanların hasat ettiği zeytinler fabrikada sıkılarak yağa dönüştürüldü.

Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın, anıt ağaçlar bahisli bir sunum yaptığı aktiflikte ayrıyeten klasik sistemle zeytinyağı sıkımı ve zeytinyağı sabunu üretimi da iştirakçilere sunuldu.

Dünya dalış rekortmeni ulusal atlet Şahika Ercümen’in de kısmından topladığı zeytinlerin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağı, alkışlar ortasında oluktan aktı. Yaklaşık 11 asırlık ağacın meyvesinden elde edilen birinci zeytinyağı iştirakçilere tattırıldı.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel bir bahçede zeytinyağı aktifliği yaptıklarını belirterek, “İçinde bulunduğumuz alanda anıt ağaçlarımız var. Bu anıt ağaçlar şu anda yaşları 500 ile 1100 yaş ortasındaki ağaçlarımız. Biz burada daima birlikte bugün bu ağaçların meyvesini toplayıp yani zeytinyağı sıkacağız ve buradan çıkarttığımız yağı daima birlikte burada paylaşacağız ve tadacağız.” diye konuştu.

Ayvalık zeytinyağını özellikli kılan ögelerden birinin 300 yılın üzerindeki ağaçların meyvesini kullanmak olduğunu anlatan Uçar, “2 milyon ağacımızın, 1 milyon 400 bini 300 yaş ve üzerinde. Bu ağaçlardan almış olduğumuz meyvelerin suları yani zeytinyağları da çok özellikli yağlar. Onun için bu bölgedeyiz ve bu bölgede hasadı gerçekleştireceğiz.” dedi.

Uçar, taklit ve tağşişin üreticinin emeğini çalan, markaların kıymetini, kentin marka pahasını düşüren ve buna bağlı olarak da tüketicinin itimadını sarsan, tüketiciyi ziyana uğratan bir öge olduğuna vurgu yaptı.

Ayvalık zeytinyağının taklit edilen birinci 3 eserden biri olduğunu anlatan Uçar şunları kaydetti:

“Bununla ilgili önemli uğraşlarımız var. E-ticaret siteleriyle toplumsal medya sayfalarındaki satışlarla ilgili birtakım problemlerimiz var. Bunları gidermek için gayret sarf ediyoruz. İlgili kurumlarla irtibat halindeyiz. Düzmece firma ve geçersiz markalar var. Yani adresleri belirli olmayan, gidildiğinde adresinde bulunamayan işletmeler var. Merdiven altı dolum yapılan yerler var. Bunlarla ilgili önemli takip halindeyiz. Ticaret Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üzerinden çalışmalar yürütüyoruz. Cumhuriyet savcılıklarımıza hata duyurularında bulunuyoruz. Bunun engellenmesiyle ilgili önemli gayretler sarf ediyoruz.”

Uçar, kelamlarını, “Tüketicimize teklifimiz Ayvalık zeytinyağı almak istiyorlarsa öncelikle markalı ve coğrafik işaretli eserleri tercih etsinler. Bunun üzerine ilaveten birazcık damak tadıyla ilgili bilgi sahibi olsunlar. Eserleri tadarak genelde tıpkı yerlerden alsınlar, daima değiştirmesinler. Toplumsal medya sayfalarında çok ucuz eserleri almasınlar.” diye tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir